1821-2021: Μια φεΜινιστική επαναστασή - Demetriou, Demetra (Byzantion Nea Hellás, 2023)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει την πρόσληψη της μεγάλης επετείου των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση από τη σύγχρονη γυναικεία λογοτεχνία στην Ελλάδα. Aναλύεται ενδεικτικά ένα εύρος Ελληνίδων συγγραφέων, συνεισφέροντας στην αναδίφηση μιας μείζονος λογοτεχνικής τάσης, με αναφορά στην έκφραση μιας ευδιάκριτα φεμινιστικής ή έμφυλης συνείδησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί από τον κριτικό και τον γραμματολόγο του σήμερα. Το γεγονός της Επανάστασης προσλαμβάνεται στη σύγχρονη συνθήκη μέσα από ένα ιδιωτικότερο πρίσμα, το οποίο στις λογοτεχνικές καταθέσεις γυναικών άπτεται αμεσότερα της γυναικείας εμπειρίας, ορατότητας και ταυτότητας. Σε αυτές στηλιτεύεται ειδικότερα ο αποκλεισμός της γυναικείας εμπειρίας της Επανάστασης από τις κυρίαρχες εθνικές αφηγήσεις ή κλονίζεται η αντρική αυθεντία του λογοτεχνικού κανόνα, με αναφορά στη σολωμική κατά κύριο λόγο ποίηση, την οποία ωστόσο οι υπό εξέταση συγγραφείς δείχνουν να σέβονται και να αναζωογονούν δημιουργικά. Τέλος, αναδεικνύεται συνολικά η αναγκαιότητα για μία σύγχρονη φεμινιστική κριτική με σαφή μεθοδολογικά ερείσματα.